Lees hier de originele Engelstalige tekst. Vertaald door Ananja Stehouwer van  Effectief Paardentrainen

Het leukste van het trainen van je paard is wanneer je echt in een flow raakt; wanneer je paard precies begrijpt wat je van hem wilt en hij nieuwe dingen snel oppikt.

Zo zorg je ervoor dat je trainingssessies altijd zo succesvol mogelijk verlopen.

Leren is denkwerk

_orenEen paard kan zich maar kort concentreren. Is die tijd eenmaal voorbij, dan kun je oefenen wat je wilt, maar hij zal niet verbeteren. In tegendeel: je paard kan ‘ineens’ fouten gaan maken en kan slordig of schrikachtig worden. Vervolgens word jij als trainer daar weer gefrustreerd van. Maak je geen zorgen wanneer dat gebeurt. Je paard kan er namelijk niets aan doen dat de training wat minder gaat – er kan gewoon even geen nieuwe informatie bij in zijn hersenen.

Het geheim tot succes

Het is het beste om de training (even of helemaal) te stoppen op een moment dat het nog goed gaat. Op die manier kun je meerdere korte sessies doen waarbij je nog steeds vooruitgang boekt, maar niet gefrustreerd raakt. Als het lukt om op een positief moment te stoppen, begin je ook de volgende training weer met plezier.

Wanneer het tijd is om je training te beëindigen

Je training stoppen terwijl het nog goed gaat is lastig. Toch heb ik gemerkt dat trainingssessies een patroon hebben. Als je dat patroon kunt herkennen, lukt het ook beter om op het juiste moment te stoppen. Bij mij was dat moment wanneer ik dacht: ‘Laat ik deze oefening nog één extra keer doen om te zien of Kyra het echt begrepen heeft’. Of: ‘Deze oefening is zo leuk om te doen, die herhaal ik nog een paar keer’.
Het gebeurde ook wel eens dat er iemand meekeek met mijn training en ik verwachtte dat Kyra het net zo goed zou doen als de vorige keer, maar ineens leek ze niet meer te weten wat ze moest doen. Dat kan te maken hebben met de veranderde context van de training.

Tips om je training sessies kort te houden

  • Neem maar een klein aantal beloningen in je zak (10-20 stuks)
  • Zet een timer op 5 of 10 minuten zodat die het einde van je trainingssessie kan aangeven
  • Probeer je bewust te zijn van verbeteringen en te stoppen wanneer je paard nog steeds verbetert
  • Beëindig je sessie wanneer het stemmetje in je hoofd zegt ‘Ah, nog één keertje…’ in plaats van ernaar te luisteren
  • Herinner jezelf eraan dat je beter meerdere keren kort kunt trainen dan één keer lang

Oefening baart kunst

Sinds ik me bewust ben van het moment waarop ik mijn training zou moeten stoppen, lukt het me steeds beter om dat ook daadwerkelijk te doen. Ook wanneer het maar toeval lijkt dat Kyra een bepaalde oefening erg goed uitvoert. Ik bedenk me dan dat ze dat de volgende keer dan toch onthouden zal hebben, zeker wanneer ik haar een flinke jackpot geef aan het eind van de training!

De beste indeling van je training

Ik heb veel geëxperimenteerd in wat het beste aantal trainingssessies is en hoe lang ze moeten duren. Kyra houdt de training het langste vol wanneer we korte oefensessies _houd trainingsessies kort_hippologichebben met pauzes tussendoor, we verschillende soorten oefeningen trainen en ik een -voor haar- onvoorspelbaar beloningsschema gebruiken (zonder haar daarbij te ontmoedigen of te frustreren).

Hoe lang je training zou moeten duren, verschilt per paard. Dit hangt bijvoorbeeld af van de leeftijd van het paard, de moeilijkheidsgraad van de oefening, de stemming, emoties en fysieke mogelijkheden van paard en trainer en omgevingsfactoren die kunnen afleiden van de training.

Maak jij gebruik van pauzes tijdens je training zodat je paard beter kan presteren? Laat het me weten en maak mijn blog interactief!

Delen mag, graag zelfs!

Denk je dat deze blog ook andere mensen kan help deel hem dan op je social media. Click de “like”-button als je deze blog nuttig of leuk vindt. Op- en aanmerkingen ook welkom, ik lees alles!

HippoLogicSandra Poppema, BSc

Sandra leeft met haar gezin, haar kat en haar paard in Canada. Ze geeft online coaching, online clicker training cursussen en spreekt op grote en kleine evenementen over paardentraining.

My mission is to help equestrians create the relationship with their horse and the results in training they really, really, really want. I use 100% positive reinforcement, because I am always aiming for win-win.
Bezoek mijn website als je wilt weten hoe ik jou nog meer kan helpen met je paard.
Bezoek mijn Engelstalige blog waar ik vanaf 2014 tweemaal per week een blog over clickertraining op publiceer.