Een van de dingen erg belangrijk zijn in clickertraining (en waar ik altijd op blijf letten) is veilig gedrag rondom voer en voerbeloningen. De zogenaamde ‘tafelmanieren’ voor paarden.

Click for here for the English version.

Veiligheid voorop

Als je met paarden werkt, moet veiligheid altijd voorop staan. Voerbeloningen kunnen snel tot problemen leiden als er onduidelijkheid is over de regels. Regels over

  • Wanneer je paard wel of geen voer kan verwachten
  • Hoe het paard het voer kan verdienen
  • Hoe je paard het voer veilig van je hand af moet nemen.

_keylessonsafehandfeeding1Een paar vuistregels

Mensen die, in de ogen van het paard, willekeurig met voer belonen zullen paarden hebben die altijd voer verwachten: het is willekeurig. Niets werkt zo versterkend als een willekeurige beloningsschema.

Allereerst moet het paard leren wanneer hij wel en niet een voerbeloning kan verwachten. Zorg voor een duidelijk ‘begin clickertraining’-signaal. Bijvoorbeeld door de naam van je paard op een bepaalde manier uit te spreken. Maak ook duidelijk wanneer de training is afgelopen en de kans op voerbeloningen is geëindigd. Je kan de training afsluiten met een lekkere kriebel of wat voer op de grond achter te laten. Gebruik daarbij een uniek gebaar, bv je beiden lege handen te tonen en te zeggen ‘op is op’. Je paard leert snel dat hij na het ‘einde sessie’-signaal niets meer kan verdienen. Gebruik voor elke korte sessie een begin- en eindsignaal.

Je paard moet leren dat hij iets moet doen om een voerbeloning te verdienen. Hij moet doorhebben wat het precies is dat hij deed waardoor hij iets lekker verdiende en hij moet goed op jouw markeersignaal (de click) letten. Geen click = geen beloning.

Schooien

Wat kan je doen als je paard zelf zijn snoepje probeert te pakken te krijgen door bijvoorbeeld zijn neus in je zakken te duwen? Voorkomen is beter dan genezen: werk totdat je paard de regels netjes opvolgt met een barrière tussen jou en je paard. Zo kan hij simpelweg niet bij je zakken komen.

Schooien is vervelend voor de trainer en kan frustratie veroorzaken in het paard. Al helemaal als dit ongewenste gedrag toch soms wordt beloond (en hiermee bekrachtigd) met bijvoorbeeld aandacht, een aai, of voer dat hij krijgt of zelf te pakken heeft gekregen. Als een paard soms wordt beloond, soms wordt genegeerd, en soms zelfs wordt gestraft voor hetzelfde gedrag zal hij jouw regels niet gaan snappen.

Je wilt het tegenovergestelde gedrag belonen, een gewenst gedrag, als je jouw training veiliger wilt maken. Bijvoorbeeld zijn hoofd (lees: mond) van jou (en het voer) weg bewegen.

Tafelmanieren rondom etenstijd

_mugging_hippologicAls je wilt dat je paard zich netjes en rustig gedraagt rond etenstijd, moet je hem uitleggen welk gedrag jij van hem verwacht: met 4 hoeven aan de grond terwijl de voerkar eraan komt, paar pasjes achterwaarts als de staldeur opengaat/wanneer het schep voer door de tralies komt/het hooi wordt gegeven etc. Gebruik ook hier weer een markeersignaal om nauwkeurig aan te geven wanneer je paard precies het juiste aan het doen was.

Beleefd gedrag

Met beleefd gedrag bedoel ik veilig gedrag. Een paard moet beleefd wachten tot het voer wordt gegeven na de click. Hij mag niet richtig het voer bewegen; hij moet leren dat het voer naar hem zal komen. Ook moet hij leren dat hij het voer zachtjes met zijn lippen, en niet met zijn tanden, van mijn handen moet pakken. Wanneer ik click en het voer geef, let ik goed op de gemoedstoestand van het paard. Het markeren en het geven van het voer zijn de twee meest bekrachtigende momenten en ik wil veilig gedrag bekrachtigen.

Trainer

De trainer moet het voer op een veilige manier leren presenteren aan het paard en hij moet bewijzen dat hij betrouwbaar is. Mensen die snel bang worden van een paard dat in hun richting beweegt wanneer ze voer vast hebben en van angst het voer laten vallen moeten eerst goed aan hun vaardigheden werken. Je wilt dat het paard erop kan vertrouwen dat het voer naar hem toe komt. Wees consistent en betrouwbaar in de manier waarop je voer presenteert.

De trainer moet altijd eerst controleren dat hij een bekrachtiger bij de hand heeft voordat hij een markeersignaal gebruiken kan. Het hoeft geen voer te zijn, maar als je normaal gesproken met voer werkt, zorg dan dat je altijd iets in je zakken hebt zitten.

De waarde van de beloning, de grootte en de kauwbaarheid kunnen allemaal je gewenste gedragingen rondom voerbeloningen beïnvloeden. Als de grootte van het lekkers te klein is, dan kan het makkelijker op de grond vallen en kwijtraken. Is de waarde van je voerbeloning erg hoog, dan kan het paard gefrustreerd raken als het niet snel genoeg wordt gegeven. Als het paard erg lang moet kauwen leidt dat af van de training.

Er zijn ontzettend veel aspecten om rekening mee te houden als je je paard beloont met voer. Laat deze lijst je niet afschrikken: binnen no time zit het in je systeem en heb je een heuse taal ontwikkeld die jij en je paard allebei spreken.

Andere basisvaardigheden die sleutels tot je succes als clickertrainer zijn:

Hoe ben jij begonnen als clickertrainer en waarom?

Sandra Poppema, online clicker coach
HippoLogic (Hippo = paard, Logic = wetenschap)

Heb je hulp nodig met deze oefening dan kun je een online privé coaching sessie of een video beoordeling van jouw training bij mij boeken. Galoppeer naar HippoLogic’s website.

Advertenties