Dit zijn zo maar wat reacties die ik op internet lees: ‘Mijn paard begon zo te schooien dat ik ben opgehouden met clickertraining’, ‘Hij wil alleen nog maar zijn kunstjes vertonen, dus ik ben streng tegen hem geweest zodat hij nu weer gehoorzaam is’ of ‘Ik ben gestopt met de snoepjes, ik click alleen nog maar als hij wat goeds doet en hij begrijpt het prima.’ Dat is jammer want wanneer positieve bekrachtiging (clicker training) goed wordt toegepast is het een machtig mooi trainingsinstrument. Hoe voorkom je dit soort problemen met je paard? Juist: door duidelijkheid te verschaffen over wat hij kan verwachten en wanneer.

Mogelijke oorzaken

Vier mogelijke oorzaken van dergelijke ongewenste neveneffect in clickertraining zijn:

  • De trainer is onduidelijk. Het paard begrijpt niet wanneer hij wél en wanneer hij geen click & bekrachtiging (versterker) kan verwachten
  • De timing van de click was onnauwkeurig waardoor er (onbedoeld en onbewust) gedrag is versterkt wat ongewenst is
  • Er is geen cue gekoppeld aan het gewenste gedrag, of
  • Het paard neemt aan dat iets een cue is terwijl dat niet zo is. Met andere woorden hij heeft een zelf een aanwijzing bedacht die een aankondiging is van een click & bekrachtiging.

Er zijn meer oorzaken die tot het te pas en te onpas vertonen van gedrag leiden, maar deze vier zie ik het vaakst voorkomen. In deze blog belicht ik ‘timing’.

Timing

Timing is een van de belangrijkste dingen in training: de timing van je cue, je timing van je brug- of markeersignaal (de click) en zelfs de timing van je beloning bepalen voor een groot deel je succes in je training._timing is everything_hippologic2

Timing van je cue

Je bent een team met je paard, of dat is je streven. Dat betekent dat ieder lid van het team wat in te brengen heeft en dat je naar elkaar luistert. Als je paard is afgeleid is de kans op succes kleiner dan wanneer je paard op jou gefocust is als je iets vraagt.

Het lijkt een open deur, maar toch zie ik vaak dat de cue verkeerd is getimed.  Daardoor lijkt het paard ‘langzaam’ in zijn reactie of wordt hij soms zelfs onterecht ‘ongehoorzaam’ genoemd.

Als de trainer een paar seconden had gewacht tot het paard zijn aandacht weer bij de trainer zou hebben, had het paard wél gewoon ‘geluisterd’.

Soms is het zelfs (fysiek) onmogelijk voor je paard om je cue op te volgen, als je timing verkeerd is! Denk daarbij aan het voorbeeld van je binnenbeen aanleggen op een volte om je paard beter te buigen.

Als jouw cue verkeert getimed is (binnenbeen aanleggen, wat betekent: ‘til je achterbeen verder op en plaats hem meer onder je punt van zwaartekracht’) kan het paard het niet uitvoeren. Als jij je binnenbeen aanlegt op het moment dat zijn achterbeen op de grond staat en er gewicht op heeft, kan hij hem niet verder naar voren zetten. Deze cue heeft alleen nut als je hem gebruikt op het moment dat het paard net zijn been optilt. Niet eerder, want dan leunt hij erop en ook niet later, want dan heeft hij hem al net neergezet.

Time je cue dus.

Timing van je click (het brug- of markeersignaal)

De click is het markeersignaal dat aangeeft ‘Dit heb je goed gedaan en hier krijg je een beloning voor’. Click je te vroeg of te laat dan denkt het paard dat hij voor een ander gedrag beloond wordt dan dat jij -als trainer- in je hoofd hebt.

Als je méér van het gewenste gedrag krijgt, weet je dat jij -als trainer- het goed gedaan hebt._timing_hippologic.jpg

Krijg je minder van het gewenste gedrag of meer van onbedoeld (misschien zelfs ongewenst) gedrag, dan is de timing van je click misschien verkeerd.

In clickertraining zeggen we altijd: ‘Je krijgt wat je bekrachtigd’ en dat is soms niet hetzelfde als ‘Je krijgt wat je traint‘.

Timing van je beloning

In clickertraining zijn er twee belangrijke momenten waarop gedrag bekrachtigd wordt: het moment van clicken (markeren van gewenste gedrag) én het beloningsmoment zelf.

Je kunt onbedoeld ongewenst gedrag trainen, zelfs al is de timing van je cue en de timing van je click perfect.

Niet alleen het moment van de click is een bekrachtigingsmoment (secundaire versterker ofwel ‘aangeleerde bekrachtiger’), ook het moment waarop het paard de beloning in ontvangst neemt (primaire versterker van gedrag, het voer) en vlak ervoor zijn momenten waarop je zijn gedrag bekrachtigd.

___clickertraining_hippologicAls je paard dus een voerbeloning krijgt, maar hij bijt daarbij in je hand dan zal hij het bijten associëren met het krijgen van voer. Ook als hij na de click direct met zijn neus naar je zakken gaat of misschien zelfs op je tenen stapt en hij krijgt dan zijn beloning, zal hij denken dat dit ‘goed gedrag’ is. Hij wordt immers direct daarna altijd beloond, ook al denkt de trainer dat hij voor iets anders beloond (het gedrag op het moment van de click). Beide kan waar zijn! Je kunt beide gedragingen versterken.

Let er daarom altijd goed op hoe je paard zich gedraagt wanneer je clickt, wat hij doet direct na de click en hoe hij zich gedraagt tijdens het geven van de beloning (meestal voer).

Tip voor het verbeteren van je timing

Je kunt je timing verbeteren. Het is gewoon een kwestie van veel oefenen. Dat kan op verschillende manieren.

  • Kijk naar videos van andere clickertrainers, neem je clicker in je hand en ‘click mee’ met de video. Kijk een video meerdere malen en hou bij of je verbetert.
  • Speel computerspelletjes waarbij je timing verbetert.
  • Click voor elke keer dat je een bepaald woord hoort tijdens het journaal of gedurende een reclame.
  • Observeer je paard en leer jezelf aan pas te clicken ‘als je het ziet gebeuren’ en niet wanneer je ‘denkt dat het zal gebeuren’. Dus eerst zien, dan clicken (geloven) en gebruik niet je ‘voorspellende gave’ tijdens het clickertrainen.
  • Film je eigen training en kijk het terug. Vraag aan je instructeur of aan mij (!) eens mee te kijken naar jouw timing van cue, click en beloning.

In de volgende twee blogs ga ik dieper in op wat een cue is en hoe je deze goed gebruikt.

Delen mag, graag zelfs!

Denk je dat deze blog ook andere mensen kan help deel hem dan op je social media. Click de “like”-button als je deze blog nuttig of leuk vindt. Op- en aanmerkingen ook welkom, ik lees alles!

HippoLogicSandra Poppema, BSc

Sandra leeft met haar gezin, haar kat en haar paard in Canada. Ze geeft online coaching, online clicker training cursussen en spreekt op grote en kleine evenementen over paardentraining.

My mission is to help equestrians create the relationship with their horse and the results in training they really, really, really want. I use 100% positive reinforcement, because I am always aiming for win-win.
Bezoek mijn website als je wilt weten hoe ik jou nog meer kan helpen met je paard.
Bezoek mijn Engelstalige blog waar ik vanaf 2014 tweemaal per week een blog over clickertraining op publiceer.