Vandaag was ik bij Kyra en had ik niet al te veel tijd. Ja, dat gebeurt soms en ik heb haar hoeven verzorgd en de hoogstnodige andere verzorging uitgevoerd. Ze was er niet blij mee dat we het trainen deze keer oversloegen. Toen ik haar terugzette in de paddock bij de andere paarden hinnikte ze naar me met een roep, zo van ‘Kom terug, je bent wat vergeten!’. Nadat ik mijn spullen had opgeruimd en naar mijn auto liep, riep ze me een tweede keer! Ze wilde duidelijk dat we nog ff wat leuks in de bak gingen doen. Oké dan, snel even 5 minuutjes trainen dan.

Hoe krijg je nu zo’n band met je paard? Hier zijn 5 dingen die mij enorm hebben geholpen. Niet alleen met mijn eigen paard maar ook met alle paarden die ik train bij de Canadese dierenbescherming.

1 Luister naar je paard

http://clickertraining.ca listen to your horse
Luister niet alleen, maar reageer ook op wat je paard vertelt. Na wat kleine aanpassingen werd Kyra’s uitdrukking heel anders, zie foto beneden

Stop met labellen van gedrag en start het beschrijven. Labels ontnemen je de kracht om te reageren op wat je paard vertelt. Als je een ‘lui’ paard hebt, of een ‘koppig’ paard of zelfs als jij een ‘heel slim’ paard hebt, voelt het niet alsof jij invloed op zijn gedrag (lui, koppig, slim) hebt. Niets is minder waar.

Neem de tijd om je paard te bestuderen en gebruik omschrijvingen van wat je ziet. Een ‘stom’ paard krijg je moeilijk iets geleerd, maar als je observatie is ‘ het paard loopt om de trailer laadklep heem en stapt er niet erop’ is het ineens veel duidelijker waar je moet beginnen met training: de voorvoeten op de laadklep leren zetten!

2 Reageer op wat je paard jou vertelt

Luisteren betekent niet alleen ‘horen’ en zien wat je paard jou vertelt, maar ook erop reageren. Als je paard niet over een hindernis wil dan vertelt hij je iets. Er is iets te ontdekken over zijn gevoelens die hij heeft op dat moment, in die situatie.

luister naar je paard
Door te luisteren naar Kyra’s gevoelens in training kon ik ze ombuigen naar positieve emoties

Als je je band met je paard wil verbeteren moet je hem laten weten dat je luistert. Dat doe je door hem te laten weten dat zijn gevoelens belangrijk zijn. Stel hem op zijn gemak en laat hem het zelf ontdekken, in zijn eigen tijd,  dat het niet eng of gevaarlijk is. Ja, als je staat te wachten tot je paard klaar is met het inspecteren van de hindernis lijkt 15 seconden echt een eeuwigheid! Als je dit weet, kun je tellen om de tijd te delen. Voor je paard betekent dit heel veel.

Moedig zijn nieuwsgierigheid en de kleinste poging aan door hem positief te bekrachtigen. Zodra hij  merkt dat je naar hem luistert, groeit zijn vertrouwen in jou!

3 Verdeel je doel in kleine stappen

Jouw paard heeft geen idee wat je voor hem in petto hebt vandaag of in de verre toekomst. Wanneer je hem iets nieuws leert, breek de oefening dan op in kleine stappen zodat elke stap in de goede richting kan bekrachtigen. Dat is de snelste manier om succes te boeken, zelfs al lijken de eerste stappen in de goede richting bij lange na nog niet op het eindresultaat wat jij in gedachten hebt. Dat is oké, dat komt echt wel. In dierentraining noemen we dit ‘splitting’ behaviour into small steps.

shaping lumping hippologic
Verdeel je doel in kleine stappen zodat je succes niet in het water valt

Splitting is een van de moeilijkste vaardigheden in het africhten van dieren. Het tegenovergestelde, lumping (=klompen, als in grote brokken), is een valkuil waar iedereen regelmatig invalt. Zelfs professionele trainers noemen dit hun grootste uitdaging. Dit is een punt waarop een mentor of accountability partner goed van pas komt.

Splitting geeft het paard vertrouwen in jou en in je trainingsmethode omdat het angst, frustratie en onduidelijkheid voorkomt.

4 Maak rijden, trainen en je paard verzorgen leuk

Bekrachtig alles wat je van je paard vraagt met iets dat ook in zijn belang is. Met andere woorden iets dat hij graag wil hebben. Denk niet alleen aan wat jij wilt in training, als je de band met je paard wilt versterken, denk ook aan wat je paard nodig heeft en leuk vindt.
Hoe meer positieve bekrachtiging (R+) je gebruikt (hoe mee je geeft), hoe meer je terugkrijgt. Letterlijk, want paarden die met R+ getraind worden verhogen vaak zelf hun criteria in training. Met andere woorden, ze gaan zelf méér en/of beter gedrag aanbieden in training. Heel bijzonder om mee te maken!

Zelfs al begin je maar met een klein beetje clickertraining met je paard, al snel zul je merken dat hij echt op je gaat letten en gaat vragen ‘Wat kan ik voor je doen?’.

5 Hou je vorderingen bij

Training logbook horse
Je trainingsdagboek kan een van de meest krachtige training ‘tools’ zijn…

Een van mijn stokpaardjes in mijn coaching is het bijhouden van een trainingslogboek. Wanneer je dit op de juiste manier doet, helpt dit je om ten aller tijde te zien hoeveel je al ontwikkeld bent en welke vorderingen jullie samen hebben gemaakt. Dit geldt niet alleen voor je training maar ook voor de band die je met je paard ontwikkeld.

Kyra was wild (geboren in een natuurgebied en daar bijna een jaar in een kudde geleefd-wild) toen ik haar kreeg. Ze wilde niets met mij of mensen in het algemeen te maken hebben. Na enkele weken al veranderde dat, en nu zoekt ze actief menselijk contact en is de favoriet van elke stal waar we komen. Wat een verschil! Haar leven is daardoor zoveel fijner geworden: zelfs als ik er niet ben, heeft ze plezier in menselijk contact. Hoe fijn is dat!

Wanneer je een trainingsdagboek bijhoudt (en er zijn vele manieren om dit te doen, zie mijn Engelstalige blog) kan je het hier en nu in perspectief zetten.

We hebben allemaal wel eens de neiging om alleen te kijken naar alle dingen die we nog niet hebben bereikt. Dat kan leiden tot een gevoel van falen.

Ik stimuleer mijn studenten altijd om zichzelf alleen met hunzelf te vergelijken, niet met andermans situatie. Meestal vergelijk je je ‘ergste zelf’ met het beste van een ander. Niet echt een eerlijke vergelijking.

Wanneer je een trainingsdagboek hebt kun je een eerlijke vergelijking maken: van jezelf met jezelf in het verleden. En dat is veel eerlijker, vooral als je niet met labels werkt (zie punt 1).

30 September 2018 geef ik een clinic in Nederland! Kom je ook?

Delen mag, graag zelfs!

Wil je deze blog op je social media delen, klik de buttons onderaan. Als je deze blog nuttig of leuk vindt geef hem dan een like zodat ik weet dat je dit artikel waardeert. Dank je wel!

HippoLogicSandra Poppema, BSc

Sandra leeft met haar gezin, haar kat en haar paard in Canada. Ze helpt paardenmensen over de hele wereld met haar online coaching, clickertraining cursussen en spreekt op grote en kleine evenementen over paardentraining.

‘My mission is to help equestrians create the relationship with their horse and the results in training they really, really, really want.’
Mijn website
Bezoek mijn Engelstalige blog om toegang te krijgen tot meer dan 300 blogs over paardentraining, clickeren en meer.