Een van de belangrijkste voordelen van het werken met positieve bekrachtiging is het werken met een brugsignaal (bridge) ook wel markeersignaal (marker) genoemd. Het brug- of markeersignaal is de click.

De click is bedoeld om:

 1. de tijd te overbruggen tussen het gewenste gedrag en de bekrachtiger (dat wat het gedrag versterkt, het voer)
 2. het gewenste gedrag te markeren met een specifiek en uniek geluid zodat het paard weet wat hij kan doen om meer bekrachtigers te verdienen.__click betekent_HippoLogic

Hoe leer je het paard wat de click betekent?

Heel simpel: je begint gewoon met het clicken van de clicker en direct daarna voer je (zo snel mogelijk!) een voerbeloning. Volgens wetenschappelijke studies hebben de meeste dieren 20-50 herhalingen nodig voor de associatie goed in de hersenen zit.

Meestal merk je na 5 tot 10 clicks al dat het paard gaat opletten: ‘Hé, volgens mij betekent de click dat er voer komt.‘ Hij wordt alerter en gaat misschien al op zoek naar het voer. Dit is volkomen normaal!

Superstitious behaviour

Nu het paard de associatie heeft gemaakt ‘het geluid van de click wordt altijd gevolgd door voedsel’, wordt hij eerst ‘bijgelovig’. Hij gaat proberen te beïnvloeden wat de click (en het bijbehorende voer!) veroorzaakte. Hij vraagt zich af wat hij deed en gaat proberen de clicks te beïnvloeden met zijn gedrag.

Het kan dus zijn dat hij nu gaat bedelen. Dit kun je voorkomen door eerst met een barrière tussen jou en je paard te werken, bv de staldeur of een hek. Zo blijf je buiten bereik en kun je op een veilige manier verder trainen.

_keylesson_patience_3_hippologic
Het paard krijgt pas een click (en voer) wanneer hij weg beweegt van de voedselbron (zakken/hand van de trainer)

Meteen trainen

Het is daarom goed om eigenlijk al snel te clicken voor gewenst gedrag. Liefst al na een paar keer click/voer.

Voorbeelden van gewenst gedrag zijn:

 • Ontspannen houding
 • Ontspannen gezichtsuitdrukking
 • Weg bewegen van de voedselbron (je handen en zakken) met het hoofd

Tips

Het gemakkelijkste is om direct al de regels duidelijk te maken aan je paard. Dit doe je door

 • Consequent te zijn: een click betekent altijd voer of een andere beloning (de ontvanger bepaalt wat een beloning is voor hem, niet de trainer)
 • Geen click, geen voer uit de hand
 • Het voer beweegt altijd naar het paard toe, nooit andersom
 • Het voer is gemakkelijk van de hand te nemen: presenteer het voer tot aan de lippen
 • Valt de beloning, bied dan direct een nieuwe aan
 • Het paard moet ontspannen zijn op het moment van de click

Vooral dat laatste is belangrijk! Heeft jouw paard zijn oren telkens naar achteren wanneer je clickt dan kan hij denken dat dit het gewenste gedrag is waarvoor hij aangemoedigd wordt met de clicker.

Hoe hou je clickertraining leuk voor je paard

Houd je sessies kort en voer een pause in na elke trainingssessie. Kort is 15-20 clicks of 3-5 minuten in het begin.

Eindig de training altijd als het (nog) goed gaat. Paarden zijn goed in het onthouden van de ‘laatste click’. Dus als je direct na een heel goede uitvoering een pauze inlast kan het geleerde goed inzinken.

Wissel moeilijke of nieuwe oefeningen af met oefeningen die gemakkelijk of al reeds bekend zijn voor het paard.

Delen mag, graag zelfs!

Wil je deze blog op je social media delen, klik de buttons onderaan. Als je deze blog nuttig of leuk vindt geef hem dan een like zodat ik weet dat je dit artikel waardeert.

HippoLogicSandra Poppema, BSc

Sandra leeft met haar gezin, haar kat en haar paard in Canada. Ze helpt paardenmensen over de hele wereld met haar online coaching, clickertraining cursussen en spreekt op grote en kleine evenementen over paardentraining.

‘My mission is to help equestrians create the relationship with their horse and the results in training they really, really, really want.’
Mijn website (word lid van de HippoLogic membership en krijg wekelijks persoonlijke tips)
Bezoek mijn Engelstalige blog om toegang te krijgen tot meer dan 300 blogs over paardentraining, clickeren en meer.