Je paard leren ‘targeten’ of targeting is een van de 6 basisoefeningen (HippoLogic Key Lessons, your key to success) die ik ieder paard en iedere eigenaar aanleer. Wanneer je paard eenmaal kan targetten kun je een heleboel ander gedrag veel gemakkelijker en sneller aanleren.

Wat is ‘targetten’?

Targetten kom van het Engelse ‘targeting’. Een target is een doelwit. Het doel van deze oefening is dat je je paard leert een bepaald object (je target) aan te raken met een aangewezen lichaamsdeel.

Soorten targeting

 

Neustarget helpt vele andere oefeningen sneller aan te leren

Je kunt elk lichaamsdeel aanleren te targeten. Het gemakkelijkste is om met een neustarget te beginnen. Dan leert het paard bijvoorbeeld een bal op een stok aan te raken met zijn neus. Iedere keer dat hij dat doet, krijgt hij een click en een voerbeloning. Zo wordt neustargeting snel een gewoonte.

 

1advanced_mat_training_hippologicVoettarget. Een andere nuttige oefening is de hoeftarget of voettarget. Dan leert het paard een mat aanraken met zijn voorhoeven. Met andere woorden: hij leert om objecten te staan of overheen te lopen. In het begin start je met een mat waar het paard op moet staan. Daarna kun je hem ook gemakkelijk vragen over een zeil te lopen of erop te staan, of een trailerklep, of een houten brug of een pedestal.

Je kan letterlijk je paard met elk lichaamsdeel leren targeten:

  • Heuptarget om de achterhand naar je toe te vragen
  • Staarttarget om achterwaarts te vragen (handig bij het uitladen)
  • Oogtarget om de ogen schoon te maken
  • Oortarget om de oren te inspecteren of om een kopschuw paard over zijn angst heen te helpen
  • Nektarget voor injecties en vaccinaties
  • Hoeftarget voor bekappen, uitkrabben van de hoeven, in een emmer water te staan, op een paard ergens op te laten staan, ‘blijf‘ te leren
  • Schofttarget voor cruches en schoftlift
  • Knietarget voor Spaanse pas, jambette, op een hoefstandaard te leunen
  • Borstbeen voor de klassieke buiging
  • Kintarget voor een bepaalde hoofd-hals houding
  • Liptarget, snuittarget of mondtarget om te ontwormen en andere orale medicatie toe te dienen, inspectie van de mond en tanden en voor bij de paardentandarts (je kunt je paard leren de mond te openen)

Waarom is targeting belangrijk?

Nu je paard snapt dat hij met het aangewezen lichaamsdeel een bepaald doel moet aanraken bespoedigt dit het aanleren van ander gedrag.

Je kan de neustarget nu wat verder van je paard weghouden zodat hij ernaartoe moet lopen. Als je dan clickt en beloond met een snoepje, leert je paard dat bij de target moet volgen. Op die manier leer je je paard ‘stap’, ‘draf’ en zelfs ‘galop’ zonder hem met een zweep achterna te jagen.

Een ander voorbeeld is dat ik Kyra gemakkelijk op de paardenweegschaal kreeg omdat ze al op een mat kon staan. Ze was pas een jaar daarvoor uit het wild gekomen en ze was 2 jaar op dat moment. Ze stond sneller op de weegschaal dan de meeste andere paarden op stal! Ik was blij dat Kyra geen stress kreeg van de weegschaal. Ik was zo trots op haar!

mat_training_standing_ on_scale_hippologic_keylesson

Targeting verschaft Duidelijkheid voor je paard

Door het gebruik van een target kun je je paard een hoop helderheid geven over wat je van hem verwacht. Hij kent immers al het principe van targeten (aanraken van de target).

Je paard zal altijd proberen het eerder aangeleerde gedrag aan te bieden omdat dit in het verleden is versterkt met een click en een voerbeloning. Dat geeft al een groot stuk vertrouwen: hij weet dat hij niet gestraft wordt, er is kans op een beloning en hij weet wat verwacht wordt. Daarmee is er een stuk vertrouwen wat het trainen van ander gedrag vergemakkelijkt. Je paard begint niet aan een nieuwe oefening met onzekerheid: ‘Wat bedoelt ze nou?’

20 Oefeningen om met targeting te trainen

In deze video zie je hoe targeting helpt om ander gedrag aan te leren.

Hoe gebruik jij targeting?

Welke oefeningen heb jij met targeting aangeleerd? Deel je ervaringen in de reacties en inspireer andere paardeneigenaren met jouw ideeën!

Happy Horse training!

Sandra Poppema, BSc

Sandra Poppema BSc Equine clicker trainer

Bezoek mijn website! Doe mijn gratis online cursus

Click With Your Horse, an introduction in Positive Reinforcement training

Free online course HippoLogic Clicker With Your Horse in training