Een van de basislessen voor het paard in clickertraining is de oefening ‘Geduld’. In deze oefening leer je je paard stilstaan, met hoofd recht vooruit en zijn nek op comfortable hoogte.

Doel

Doel van deze oefening is erg veelzijdig. Hij leert ‘geduldig’ te wachten tot je een volgende cue geeft. Een ander groot voordeel is: het gedrag is onverenigbaar met bedelen, weglopen, jou duwen of tegen je aan schuren. Dus als je je paard wilt ‘afleren’ om te bedelen, je als schuurpaal te gebruiken, weg te lopen, je mee te trekken enzovoort, leer je paard dan Geduld te hebben.

_keylesson_patience_hippologic

Ik zet ‘geduldig’ tussen aanhalingstekens want het is niet écht geduldig, het lijkt alleen zo. Het is aangeleerd gedrag. Wel een belangrijk aangeleerd gedrag. Het komt eigenlijk altijd van pas als je paard niet om je aandacht vraagt. Het is voor de trainer ook fijn om een gedrag te hebben wat je op cue kunt zetten.

Focus op wat je wel wilt

Het is heel belangrijk om goed gedrag te belonen. Het is van belang vooraf duidelijk voor ogen te hebben wat ‘goed’ gedrag dan eigenlijk precies is. Als je hier niet over nadenkt creëer je een paard dat altijd om jouw aandacht vraagt als je net ergens anders mee bezig bent. En op zijn manier, niet met gewenst gedrag.

Door de oefening ‘Geduld’ systematisch te belonen zal dit het gedrag worden waarmee hij probeert je aandacht te krijgen en een beloning te verdienen. Veel aangenamer en veiliger! Daarna kun je het op cue zetten.

Toepassingen

De oefening ‘Geduld’ is praktisch onder het zadel, het is een goede voorbereiding op ‘ground tying’ (het stilstaan op een plek alsof het paard wortel geschoten heeft), tijdens het wachten op wedstrijd, of als je met een stalgenoot staat te kletsen, tijdens het poetsen, invlechten, afspuiten, zadelen enzovoort.

Bekrachtig waar je meer van wilt zien

Het is heel gemakkelijk dit gedrag (4 voeten aan de grond, hoofd vooruit en nek op comfortable hoogte) over het hoofd te zien en te vergeten om het te bekrachtigen met een click en een beloning. Het lijkt immers of het paard ‘niets doet’.

Zodra je dit gedrag gaat bekrachtigen zal je paard het vaker laten zien. Hij wil immers een beloning verdienen en laten zien hoe knap hij is. Als hij dit gedrag regelmatig laat zien is het tijd om een verbale cue aan het gedrag te koppelen. Ik gebruik een langgerekt ‘pa-tience’ als verbale cue.

Aanleren van deze oefening

In het begin sta je naast je paard, het liefst naast de schouder. Als je paard achteruit loopt, stel hem dan op zijn gemak en zodra hij stopt met achterwaarts gaan kun je clicken en bekrachtigen.

Een click betekent automatisch ook altijd ‘einde oefening’, dus als hij na de click een stap doet of aan je zakken snuffelt is dat niet erg.

Feed for Position

Bij de oefening Geduld is het heel belangrijk om het voer aan te bieden op de plek waar je het hoofd van je paard idealiter wilt zien. Dus niet vlak bij je zak, maar daar waar zijn hoofd is als zijn nek recht is en op comfortable hoogte. Dat heet ‘Feeding for position’ in het Engels. Het moment van  de click is een bekrachtiger (een click betekent immers ‘HIER wil ik meer van zien’) maar ook het moment van voeren is een sterk bekrachtigingsmoment. Maak daar als trainer gebruik van!.

De volgende stap

Het volgende criterium is het hoofd van je af bewegen. Voor elke kleine beweging dat het paard zijn hoofd van je afwend kun je clicken en belonen. Op deze manier shape (vorm) je het gedrag tot het hoofd recht vooruit kijkt.

Opdringerige paarden

Als je paard bedelt of gewend is in je persoonlijke cirkel te komen kun je in het begin vragen om zelfs ‘van je weg te kijken’, zoals op onderstaande foto. Dit is onverenigbaar met bijten, bedelen en je duwen en dus een uitstekend alternatief gedrag. Daarna kun je het gedrag omvormen tot ‘hoofd recht vooruit’._keylesson_patience_clickertraining_1

Bij gevaarlijke paarden raad ik mensen altijd aan om samen met een ervaren trainer te oefenen en eerst vanachter een hek of andere barrière te werken. Tot het gedrag bevestigd is.

Daarna kun je dan zonder het hek werken. Het paard zal eerst een kleine ‘terugval’ krijgen in ongewenst gedrag (als gevolg van de context-shift). Hij zal heel goed het verschil zien tussen geen en wel een hek tussen jullie in. Maar als je goed geoefend hebt, zal hij snel doorkrijgen hoe hij wel een click en een bekrachtiger kan verdienen.

Sleutellessen

Ik noem Geduld een van de sleutellessen omdat het de sleutel tot jouw succes in clickertraining is. Het is een van de basisoefeningen waarop veel andere nuttige oefeningen gestoeld zijn. Sla je dit over in het begin, dan zal je vroeg of laat tegen een probleem aanlopen in je training en het alsnog aan willen leren.

Andere sleutellessen in HippoLogic’s training zijn:

Delen mag, graag zelfs!

Denk je dat deze blog ook andere mensen kan help deel hem dan op je social media. Click de “like”-button als je deze blog nuttig of leuk vindt. Op- en aanmerkingen ook welkom, ik lees alles!

HippoLogicSandra Poppema, BSc

Sandra leeft met haar gezin, haar kat en haar paard in Canada. Ze geeft online coaching, online clicker training cursussen en spreekt op grote en kleine evenementen over paardentraining.

My mission is to help equestrians create the relationship with their horse and the results in training they really, really, really want. I use 100% positive reinforcement, because I am always aiming for win-win.
Bezoek mijn website als je wilt weten hoe ik jou nog meer kan helpen met je paard.
Bezoek mijn Engelstalige blog waar ik vanaf 2014 tweemaal per week een blog over clickertraining op publiceer.

 

PS Kun je niet wachten om meer te lezen over de basislessen in clickertraining, galoppeer dan naar mijn Engelstalige blog: